Osciloscop Virtual – part 1


Ati auzit de programul LABView?
LABView este un mediu grafic de programare care pune la dispozitia programatorului numeroase blocuri functionale cu diverse functii si roluri care interconectate intr-un anumit mod realizeaza diverse functii, la care programatorul “se asteapta mai putin sau mai mult” in functie de calitatile acestuia de programator.

Anul acesta in cadrul cursului de instrumentatie virtuala am onoarea de a avea de aprofundat acest limbaj G de programare, iar ca tema de proiect in cadrul materiei am de creat un osciloscop virtual ce va implementa diverse functii specifice fiecarui osciloscop de uz general: trigger, slope, level si multe altele.

Asadar voi incepe scurta istorie a osciloscopului meu virtual cu urmatoarea imagine:

Acesta este un osciloscop dezvoltat de catre firma tektronix  a carui design impreuna cu functionalitati incerc sa le implementez in proiectul meu. E bine de stiut ca impreuna cu un sistem de achizitii de date corespunzator limbajul labview poate face minuni, si anume emularea unui osciloscop real impreuna cu toate functionalitatile acestuia cat si a altor aparate necesare oricarui laborator de electronica.

Pretul osciloscopului prezentat in imaginea de mai sus se ridica la vreo 4000 euro, deci nu e e o suma de aruncat pe fereastra fiind o unealta a carei achizitii presupune un efort financiar substantial.

Revenind la aplicatia virtuala de care va povesteam o gandire corecta insotita de cunoasterea modului in care este construit un osciloscop va duce la constructia osciloscopului folosind blocuri functionale (subinstrumente virtuale). Schema bloc a osciloscopului digital se prezinta dupa cum urmeaza:


Capul de proba este inlocuit in proiectul meu de un bloc de generare semnal denumit vag: generator de semnal.Un nume suficient de sugestiv pentru ceea ce face, zic eu :P. Astfel incepand cu aceasta postare o sa incep sa descriu implementare fiecarui bloc functional din cadrul osciloscopului cu mai multe sau mai putine adaptar pentru aplicatia ce incerc sa o fac.

1. GENERATORUL DE SEMNAL
Un prim instrument creat de catre mine in acest drum lung este generatorul de semnal care are rolul de a genera semnalul ce trebuie vizualizat pe ecranul osciloscopului. Structura functionala a acestui bloc este prezentata in imaginile de mai jos:

  • Panoul frontal al generatorului ce prezinta diverse functionalitati si anume: posibilitatea de setare a frecventei semnalului generat, offsetului, aplitudini, fazei, factorului de umplere (doar in cazul semnalului dreptunghiular) dar nu in ultimul rand cea mai importanta componenta a panoului frontal este selectorul de forma de unda implementat prin intermediul unui menu ring

  • Diagrama bloc prezentata mai jos descrie functionalitatea generatorului. Se poate observa existenta clusterului impreuna cu blocul unbundle by name ce permite trasmiterea compacta a datelor de pe panoul frontal spre analizatorul de cazuri (case sequence)

Momentan ma opresc aici cu descrierea urmand ca pe masura ce realizez ceva nou sa va prezint stadiul in care am ajuns cu dezvoltare aplicatiei. Ce e cel mai important de retinut: in dezolvoltarea unor astfel de aplicatii este important spiritul creativ al persoanei caci in sine procesul de dezvoltare se desfasoara foarte usor, crearea acestui subinstrument durand circa 40 de minute avand in vederea diverse incercari de organizarea a datelor de intrare si compactarea panoului frontal pentru a-l putea face prezentabil publicului larg 🙂 ;).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s