RDS si lipsa de suport pentru Apple Mac OS X

Exista se pare si oameni pe planeta asta care pot cu usurinta sa iti spuna verde in fata “noi nu oferim suport pentru ….”. Acest raspuns l-am primit saptamana asta de la un operator RDS care cu mult bun simt, trebuie sa recunosc”, in intentiile lui bune de a ma ajuta sa imi rezolv problemele cu internetul mi-a spus: noi nu oferim suport pentru configurarea conexiunii de internet pe mac os astfel incercati daca se poate sa folositi windows pentru a putea sa va ajutam sa va realizati conexiunea la internet”.

De luni ma chinui sa imi dau seama ce poate avea internetul (conexiunea pppoe) de nu ma pot conecta folosind sistemul de operare mac os x lion 10.7.3 si oriunde as am cautat un raspuns nu a aparut asa ca am ajuns la un compromis in realizarea unei solutii pentru a putea sa dau si eu un search pe google sau pentru a-mi citi mailul pe mac.

Demult cunoscator al sistemului Mikrotik – o platforma pe baza de  unix creat aspecial pentru servere pentru managementul retelei si a conexiunilor la internet am ajuns la compromisul de a crea o masina virtuala prin intermediul careia sa rulez acest sistem cu care sa ma conectez la conexiunea pppoe pentru ca mai apoi sa fac o rutare de trafic spre un ip fix care sa comunice printr-o interfata de retea virtuala cu insusi sistemul in cauza (mac os).

Astfel am facut o lista de chestii de care aveam nevoie:

  1. program de virtualizare care sa imi permita generarea unei conexiuni de retea host-only
  2. sistemul Mikrotik
  3. multa rabdare

Daca pentru mikrotik nu am avut mult de cautat pentru ca este available intr-o versiune demo online la adresa: http://www.mikrotik.com, pentru programul potrivit de virtualizare am avut umpic de cautat pentru ca plaja de astfel de programe este larga: vmware fusion, virtualbox, parallels,etc.

Am ajuns in final in a descarca o veriune demo a Parallels care pare a fi un soft interesant ceva intre virtual box si vmware cu alte cuvinte ceva simplu dar totusi puternic si usor de folosit. Zis si facut: download -> install -> introdus serial -> creare masina virtuala -> instalare mikrotik. Ca si observatie: am avut marea surprindere ca mikrotik sa functionezi in cazul in care tipul masinii virtuale era windows (aveam de ales intre windows , diverse distributii de linux, bsd, google chromium, si multe altele…),

Asta e fereastra la care am ajuns dupa instalare, sau cel putin ceva de genu. Nu e ceva de speriat, o singura chestie era de facut pentru ca totul sa devina usor de utilizat si anume setarea adresei de ip pentru conexiunea host-only pentru ca mai apoi sa fie posibila conectarea in browser pentru setarea parametrilor de operarea a Mikrotik.

Ajuns la faza de setare prin web a conexiunii era ceva deja simplu si cunoscu: setare conexiune pppoe-client->setare reguli firewall->testare.

Si iata pot spune ca sunt un invingator al sistemului de cacat in care traim unde mereu nu trebuie sa te bazezi pe cei pe care ar trebui ci sa crezi in propriile puteri si e suficient sa realizezi chestii faine cu putina documentare si o usoara urma de stres :)), caci pana la urma nimic nu e simplu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s